Duurzame basics die levenslang mee gaan.

Fast fashion vs slow fashion

Fast fashion vs slow fashion

Fast fashion vs slow fashion

Wat zijn de verschillen?

Manier van produceren

De naam zegt het eigenlijk al; fast fashion is fast. Het doel is om zoveel mogelijk te produceren in een zo kort mogelijke tijd, met zo min mogelijk kosten  Deze manier van produceren zorgt ervoor dat een kledingbedrijf snel in kan spelen op de nieuwste trends en veel collecties kan uitbrengen. De kwaliteit van fast fashion is vaak zeer matig. De synthetische stoffen die worden gebruikt en de snelheid waarmee een kledingstuk gemaakt moet worden hebben hier een grote invloed op. De matige kwaliteit en trendgevoeligheid van fast fashion zorgen ervoor dat heel veel kleding wordt weggegooid.

Slow fashion daarentegen heeft een veel langzamer en zorgvuldiger productieproces. De stoffen die worden gebruikt zijn van natuurlijke oorsprong of gerecycled en worden gemaakt met aandacht voor het milieu. Slow fashion merken brengen minder collecties uit en richten zich niet op trends. Daardoor wordt er niet teveel kleding geproduceerd en kan je de items lang dragen. Vaak wordt er ook niet gekeken naar het seizoen, maar zijn de collecties het hele jaar door te dragen. Doordat de productie langzamer gaat is er meer aandacht voor de kwaliteit. De kleding wordt goed in elkaar gezet waardoor het niet snel kapot zal gaan. Hierdoor zal je het veel minder snel weggooien.

 

De impact op de mens en op de aarde

De fast fashion industrie is de op één na meest vervuilende industrie. Ook is het een industrie waar de werknemers niet goed behandeld worden. Bij het produceren van fast fashion komt veel uitbuiting kijken en helaas ook nog steeds kinderarbeid. De werknemers krijgen te weinig betaald, werken in gevaarlijke omstandigheden en maken lange dagen. 

Bij de productie van slow fashion wordt er streng op gelet dat dit niet gebeurd. Er is vaak een samenwerking met organisaties en lokale bedrijven die zorgen voor betere werkomstandigheden. Ook ligt er veel minder druk op de werknemers door minder productie en meer tijd.


Voor het milieu is fast fashion enorm slecht. De impact is groot en als het zo doorgaat wordt het de komende jaren ook niet beter. De kledingindustrie is verantwoordelijk voor 8% van de koolstofuitstoot en verbruikt en vervuild ontzettend veel water. Ook komt er door het gebruik van synthetische (plastic) materialen heel veel microplastic in de oceanen terecht.


Doordat de productie van slow fashion langzamer en duurzamer gaat is het veel minder slecht voor het milieu. Er worden weinig tot geen giftige stoffen of plastic gebruikt. Het water wat gebruikt wordt tijdens de productie wordt in de meeste gevallen gefilterd en hergebruikt. 


 

Waar kun je slow fashion kopen?

Slow fashion kun je tegenwoordig op steeds meer plekken krijgen. Er komen steeds meer fysieke winkels die slow fashion verkopen en nog meer webwinkels. Voor zowel damesmode en herenmode is er genoeg te vinden. Op het internet kun je het beste zoeken naar ‘duurzame kleding’ , ‘sustainable fashion’ of bijvoorbeeld ‘duurzame kleding Groningen’ als je op zoek bent naar fysieke of lokale winkels. De kringloop is ook een goede plek om eens te gaan kijken. Tweedehands kleding valt namelijk ook onder slow fashion!