Duurzame basics die levenslang mee gaan.

Miskopen voorkomen: Zo koop je kwaliteit

Miskopen voorkomen: Zo koop je kwaliteit

Miskopen voorkomen: Zo koop je kwaliteit

We kennen het allemaal wel: je vind een mega leuk kledingstuk, je stopt het in je winkelmand, je betaald en je gaat weer verder. Een paar weken later vind je het toch niet zo leuk als je dacht of blijkt de kwaliteit tegen te vallen. Een echte miskoop dus! Niet heel fijn voor je portemonnee en al helemaal niet voor het milieu. In deze blog hebben wij een aantal tips voor jou om toekomstige miskopen te voorkomen.

 

Manieren om een miskoop te voorkomen

Maak een lijstje

De key tot succesvol en efficiënt shoppen is een lijstje. Net zoals je zal doen met je boodschappen bij de supermarkt. Maak een lijstje met items die je nog nodig hebt, die aan vervanging toe zijn en/of kledingstukken die je nog graag wilt hebben. Zo voorkom je dat je dingen mee naar huis neemt die je eigenlijk niet eens nodig had. Natuurlijk is er ruimte voor spontane aankopen maar kijk dan wel eerst of het écht essentieel is.

 

Ken je stijl

Denk eens na over de kledingstukken die je graag draagt. Binnen welke kledingstijl vallen die? Ben je meer van de casual items of kleed je je graag chic? Door goed te weten wat jouw persoonlijke kledingstijl is, wordt het veel makkelijker om gericht te zoeken naar kleding die bij jou past. Kies ook aan de hand van jouw kledingstijl de winkels uit waar je shopt. Past het assortiment van een winkel niet binnen jouw kledingstijl? Dan hoef je er ook niet perse naar binnen. 

 

Let op kwaliteit

Goedkoop is fijn maar niet altijd beter. De kwaliteit van een kledingstuk beïnvloed hoe vaak jij het zal dragen. Kleding wat na een paar keer wassen verkleurd of na een paar keer dragen zijn vorm is verloren, is het natuurlijk niet waard. Kijk daarom voordat je iets koopt even in het waslabel en voel aan de stof. Veel kleding wordt gemaakt van polyester, dat draagt veel minder fijn dan bijvoorbeeld katoen of linnen. In het waslabel staat precies uit welke stoffen het kledingstuk bestaat. 

Check ook vooral even hoe de stof aanvoelt. Voelt het erg dun en slap terwijl dat niet hoeft, dan kun je het waarschijnlijk wel laten liggen.

 

Laat je niet beïnvloeden

Grote stickers met sale, verkopers die je niet met rust laten of vriendinnen die zeggen dat je het écht gewoon moet kopen. Allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij de verkeerde keuze maakt. Probeer eens in je eentje te shoppen. Het is natuurlijk veel minder leuk maar het zorgt er wel voor dat je dichter bij jezelf en bij je eigen kledingstijl blijft. Zo voorkom je dat je iets koopt dat anderen leuk vinden. En die sale verdwijnt niet zomaar hoor. Je kunt gerust nog een keertje terugkomen en anders is er waarschijnlijk een paar weken later weer opnieuw sale.

Vermijd trendgevoelige items

De kledingindustrie gaat snel, trends komen en gaan en winkels weten heel goed hoe ze daarop moeten inspelen. Laat je niet verleiden! Heel veel kledingstukken die nu ‘trending’ zijn op het internet zijn waarschijnlijk over een maand of twee al weer suf. Trends zijn leuk en je kunt er ook zeker aan mee doen maar maak wel keuzes. Past het bij mij of ga ik het dragen omdat anderen dat ook doen? De beste keus blijft nog steeds om te investeren in kleding die je langer dan één seizoen zal dragen. We love slow fashion!Toch een miskoop gedaan?

Dat is helemaal niet erg maar gooi het alsjeblieft niet weg. Er zijn genoeg duurzame manieren om van je miskopen af te komen. Vraag bijvoorbeeld eerst aan vrienden/familie of zij het misschien willen hebben of verkoop het op platformen als Vinted.. Als dat niet lukt dan kan je het naar de kringloopwinkel of naar de kledingbank brengen. Daar kan je er sowieso wel iemand blij mee maken!