Duurzame basics die levenslang mee gaan.

Het probleem van het leefbaar loon in de kledingindustrie.

Het probleem van het leefbaar loon in de kledingindustrie.

Wat is een leefbaar loon?

De Global Living Wage Coalition (GLWC) maakt gebruik van de Anker-methode. Deze methode wordt gebruikt om het leefbare loon voor een groot deel van de landen in te schatten. De GLWC heeft een volledige definitie voor het leefbaar loon. “ De beloning die een werknemer voor een standaard werkweek ontvangt; voldoende om de werknemer en haar of zijn gezin een fatsoenlijke levensstandaard te bieden. Elementen van een fatsoenlijke levensstandaard zijn onder meer voedsel, water, huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg, vervoer, kleding en andere essentiële behoeften, waaronder voorzieningen voor onverwachte gebeurtenissen (spaargeld).”


Een leefbaar loon is dus een bedrag dat een werknemer krijgt voor een standaard werkweek waarmee hij of zij een fatsoenlijke levensstandaard kan hebben.

Wat is het minimumloon?

De definitie van minimumloon is “de minimale beloning die een werknemer wettelijk moet ontvangen voor het werk dat hij doet”. In elk land is dit bedrag anders. In veel ontwikkelingslanden is het minimumloon enorm laag, in de meeste gevallen zelfs lager dan het leefbaar loon. Hierdoor leven veel mensen in armoede.

 

Leefbaar loon

 

Een concurrentiestrijd

Kledingmerken hebben wel de mogelijkheid om het loon van hun werknemers te verhogen maar doen dit niet uit angst om hun concurrentiepositie kwijt te raken. Een hoger loon leidt namelijk vaak tot hogere prijzen. Veel bedrijven verschuiven hun productie daardoor constant naar landen waar de lonen het laagst zijn. Zodra een bedrijf hun prijzen omhoog gooit, zoeken inkopers namelijk naar goedkopere producenten om mee te onderhandelen. Niet alleen de kledingmerken maar ook de regering van de landen waarin kleding wordt geproduceerd zijn bang voor competitie. De regering van deze landen willen hun internationale concurrentiepositie niet kwijt, gezien de textielindustrie van grote economische waarde is.

 

 

 

Wat kan je zelf doen om te helpen?

Als consument kun je je soms machteloos voelen over de omstandigheden in de kledingindustrie. De verantwoordelijkheid van het leefbaar loon en de werkomstandigheden liggen ook zeker bij de kledingbedrijven. Gelukkig zijn er als consument wel dingen die je kunt doen die een impact kunnen maken.

 

  1. Verdiep je in de situatie. 

Kennis is macht. Hoe meer je over het onderwerp weet, hoe bewuster je ook tegen dingen aan gaat kijken. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van WageIndicator om te zien wat de minimumlonen en leefbare lonen zijn in verschillende landen. 

 

  1. Koop bewust.

Een stap in de goede richting om meerdere problemen van de kledingindustrie aan te pakken is het kopen van minder kleding. En voor de kleding die wel koopt kun je nagaan of het kledingmerk bijvoorbeeld een leefbaar loon geeft en of ze doelen hebben om duurzamer te produceren. 

 

  1. Teken de petitie van Good Clothes, Fair Pay

“Good Clothes Fair Pay is een Europees burgerinitiatief dat de Europese Commissie oproept om wetgeving in te voeren die vereist dat merken en detailhandelaars in de kledingsector in hun toeleveringsketen specifieke zorgvuldigheid betrachten om ervoor te zorgen dat werknemers leefbare lonen ontvangen.” 

 

Om ervoor te zorgen dat de Europese Commissie het initiatief gaat behandelen moet de campagne tenminste 1 miljoen handtekeningen verzamelen.

Help jij ook mee? Klik hier om naar de petitie te gaan.