Duurzame basics die levenslang mee gaan.

Waar kan je kwaliteit aan herkennen?

Waar kan je kwaliteit aan herkennen?

  

 

Zo herken je kwaliteit.

Een aantal goede tips waaraan je kwaliteit kunt herkennen.

Steeds meer mensen weten dat de kledingindustrie een grote vervuiling met zich meebrengt. De productie is veel, snel en goedkoop. Maar is het ook kwalitatief goed? Dat is lang niet altijd het geval. Sommige items hangt een hoog prijskaartje aan, maar dat zegt eigenlijk helemaal niks. Want hoe zit het met de afwerking, de pasvorm en het allerbelangrijkste, van wat voor soort stof is het gemaakt? 

Graag lopen we in kleding die bij de laatste trends horen en willen we zo goedkoop mogelijk. Dit heeft een ook een keerzijde. Naast dat het ten koste gaat van mens en milieu, heeft dit ook veel gevolgen voor de kwaliteit van de kleding. Doordat dit massa productie is, is de kwaliteit van een kledingstuk een ondergeschoven kindje waar geen aandacht aan wordt gegeven. Door de hoeveelheid die in grote getalen wordt geproduceerd kan de kwaliteit niet fantastisch zijn. Hoeveel gebeurt het wel niet dat je een kledingstuk koopt, het kledingstuk wast en dat je T-shirt een crop topje is geworden, het faal wordt of dat je spijkerbroek die snel scheurt of je bikini losjes zit aan de bovenkant. Je denkt, oke deze is rijp voor de prullenbak ‘ik koop wel een nieuwe’.. Heb je wel eens stil gestaan bij het feit dat wanneer je het opnieuw moet kopen dat je onder aan de streep duurder uit bent in plaats dat je investeert in een kledingstuk waarmee je veel langer kan doen. Daar haal je toch veel plezier uit, is het beter voor het milieu en daarnaast scheelt het je simpelweg gewoon geld.

Maar hoe koop je nu kwaliteit?  Hieronder een paar tips waar je op kunt letten bij het kopen van kleding. 

  1. Check de Naden

De naden en stiksels? Ja! Naden en stiksels geven een goede indicatie of een kledingstuk met aandacht is gemaakt. Aan de buitenkant van een kledingstuk kun je zien hoe de stiksels zijn gestikt, maar ook voelen of het stiksel plat op de stof ligt of dat het uitsteekt. Alsof je twee lappen stof tegen elkaar aan houdt en daar een stiksel in het midden doorheen is genaaid met veel tussenruimte. De kans dat daar dan een gaatje in komt is heel groot, want doordat het ‘bij elkaar’ is gehouden kan het zijn dat er een stukje is overgeslagen waardoor je al snel kan lopen met een gat in je kleding. Lelijk dus! Ook het soort stiksel maakt een groot verschil. Is het gestikt met polyester stiksel, kan je ervan uitgaan dat je kledingstuk snel rijp is voor de prullenbak. Hoogwaardige items hebben steken van stiksels die dicht op elkaar zitten en vaak zijn de kledingstukken gestikt van gecertificeerd biologisch katoen. Een tip: Wanneer je stiksels uit elkaar probeert te trekken en je ziet een open ruimte, is het niet goed.  

  1. Let op knopen, knoopsgaten en details

Voordat je een kledingstuk koopt met knopen of andere details check dit even goed. Hangen er geen losse knopen of draadjes aan het kledingstuk? Draadjes die eruit hangen bij een knoop betekent wanneer je daaraan gaat zitten dat de knoop meteen loslaat. Zonde. Zo kan je je moeder weer vragen om die knoop eraan te maken! Dan hebben we nog de knoopsgaten. Zijn de knoopsgaten rondom gestikt. Dan blijven de knopen beter zitten zonder dat het kledingstuk vervormt en gaat hangen. Goede knoopsgaten zijn te herkennen aan een dikkere gestikte draad dat minder soepel meebeweegt. Bij kledingstukken die duurder zijn zie je vaak een keyhole- knoopsgat. Dat is een knoopsgat waar de knoop leunt tussen de stiksel en zo voorkom je dat je kledingstuk vervormt of gaat hangen.

De rits maakt ook een groot verschil bij kleding. Wanneer je een plastic rits tegenkomt in een kledingstuk, kan je maar beter doorlopen. Het is kwalitatief slecht en daarbij bestaat het uit bestanddelen die tussen de rits kan gaan zitten, waardoor je rits vastloopt en je kleding kan beschadigen. Een goede rits is vaak van metaal. De rits bedekt en beschadigen je kleding dan ook niet. Op deze manier kan je weer langer doen met je kleding. 

  1. Stof kwaliteit
    Stof is het belangrijkste onderdeel van een kledingstuk. Als je een leuk kledingstuk hebt waarbij de rest goed is, maar de stof is slap kan het zijn dat je niet heel erg lang gaat doen met je kledingstuk. En als er ook nog een behoorlijk prijskaartje aan heeft gezeten is dat toch zonde. Wij zijn natuurlijk van duurzame materialen zoals biologisch gecertificeerd katoen of gerecycled polyester waarbij geen giftige grondstoffen aan te pas zijn gekomen. Of diervrije producten die geen leer, bont, wol, exotische huiden of andere dierlijke materialen bevatten. Maar hoe weet je nou wanneer een kledingstuk kwalitatief goed is.

Hieronder een paar tips op een rijtje:  

- Kijk hoe snel de stof kreukt. Vouw het even in je handen samen en kijk wat er gebeurt

- Voel hoe zwaar en dik het materiaal is. Check even de weefseldichtheid. Zo kan je zien hoe het is gestikt en hoe dicht de naden op elkaar zitten. Hoe dichter hoe beter

- Kijk eens naar de samenstelling van de kleding aan de binnenkant van je kledingstuk

- Kledingstukken die van goede kwaliteit zijn behouden hun vorm en pasvorm. Ook niet geheel onbelangrijk

Kijk naar het aantal % elastaan in kleding. Bevat het meer dan 5% dan gaat het snel lubberen en verliest het zijn pasvorm en kan het maar zo zijn dat je jeans niet meer mooi om je billen zit, maar als een te grote jeans die je steeds moet optrekken.