Duurzame basics die levenslang mee gaan.

Waarom je voor biologisch katoen zou moeten kiezen.

Waarom je voor biologisch katoen zou moeten kiezen.

Waarom biologisch gecertificeerd GOTS katoen beter is dan normaal katoen.

 

Als je je kledingkast opent kom je vast en zeker enorm veel katoenen items tegen. Het is namelijk ook de meest gebruikte stof in de mode industrie, maar heel duurzaam is het niet. Voor bijvoorbeeld één katoenen T-shirt is al 2700 liter water nodig. Daarvan kun je ongeveer 38(!) keer douchen. Ook wordt katoen in de meeste gevallen niet eerlijk geproduceerd. Gelukkig zijn er keurmerken zoals GOTS die jou ervan verzekeren dat het katoenen kledingstuk dat je draagt, met aandacht voor mens en milieu geproduceerd is.

In deze blog lees je waarom GOTS gecertificeerd katoen beter is dan ‘normaal’ katoen.

 

 

Geen chemisch gedoe

Een van de belangrijkste kenmerken van GOTS gecertificeerd katoen is het verbod op het gebruik van standaard chemicaliën die ziekteverwekkend kunnen zijn. Alleen chemicaliën met een lage impact op de gezondheid van consumenten mogen gebruikt worden. Bij het produceren van ‘normaal’ katoen worden de planten bespoten met pesticiden en insecticiden. De katoenbollen worden voorzien van een chemische natbehandeling om het waslaagje te verwijderen en vervolgens wordt de katoen geverfd met nog meer chemische stoffen. 

GOTS stelt ook strenge beperkingen op het dumpen van afvalwater. Dit moet namelijk eerst gezuiverd worden. GOTS katoen is door alle maatregelen die ze stellen omtrent giftige stoffen veel beter voor het milieu maar ook voor je huid!

 

 

Sociale normen

ls het gaat om de omstandigheden van de arbeiders, heeft GOTS een aardige lijstje met eisen. Zo moet het werk vrijwillig gekozen zijn, dwangarbeid is dus niet toegestaan. En kinderarbeid mag ook absoluut niet. De arbeiders moeten een leefbaar loon krijgen en acceptabele werktijden. Ook mogen de arbeiders niet gediscrimineerd worden en werken ze in een veilige omgeving.  

 

Als een fabrikant of verwerker niet aan de eisen van GOTS kan voldoen, krijgen ze het keurmerk niet. De kleding van BY ADD.U draagt het keurmerk wel. Het katoen wat wij gebruiken is 100% biologisch!

 

Ga jij vaker letten op het GOTS-keurmerk?

 

 GOTS Cotton