Duurzame basics die levenslang mee gaan.

Hoe werkt greenwashing?

Hoe werkt greenwashing?

Hoe werkt greenwashing in de mode industrie?

Tegenwoordig vliegt het woord ‘duurzaam’ je om de oren. Veel merken plakken het aan hun producten, maar zijn ze ook echt wel zo duurzaam?

Wat is greenwashing?

Greenwashing betekent simpelweg dat een bedrijf zich duurzamer voordoet dan het werkelijk is. De term is een combinatie van twee woorden, ‘green’ en ‘whitewashing’ (witwassen). Bedrijven claimen door middel van bijvoorbeeld marketingcampagnes dat ze duurzaam zijn, terwijl ze achter de schermen zich vaak helemaal niet zo bezig houden met duurzaamheid. 

 

 

Hoe werkt Greenwashing?

Greenwashing kan op veel verschillende vlakken gebeuren. In de marketing en het materiaalgebruik gebeurt vaak het meest op gebied van greenwashing. Kledingmerken gebruiken teksten als ‘gemaakt van gerecycled polyester’ terwijl er maar een paar procent gerecycled polyester in zit. Door gebruik te maken van kleine hoeveelheden duurzame stoffen kunnen ze zichzelf wel neerzetten als duurzaam maar hoeven ze niet hun hele productieproces aan te passen. 
 
Ook wordt er in marketingcampagnes vaak gebruik gemaakt van een ‘groene sfeer’. Bedrijven maken foto’s en video’s in de natuur en modellen dragen aarde kleuren om een gevoel van duurzaamheid te creëren. Dit gaat ook weer gepaard met teksten die de consument ervan overtuigen dat een merk of een collectie echt duurzaam is. Bijvoorbeeld ‘op weg naar een betere planeet’ of ‘how change looks’. Deze teksten zijn best vaag, het zijn geen echte feiten en geven geen informatie over de manier waarop een merk dan op weg is naar een betere planeet.

Hoe kun je greenwashing herkennen?

Greenwashing is moeilijk te meten. Er zijn nog niet echt regels voor en iedereen heeft er een andere mening over. Je kunt natuurlijk nooit 100% zeker weten of een merk de waarheid spreekt of niet, maar er zijn wel een aantal dingen waaraan je mogelijke gevallen van greenwashing kunt herkennen.


1. Check altijd de labels.
Kijk voordat je een kledingstuk koopt even in het waslabel. Hier staat altijd vermeld waaruit het kledingstuk bestaat. Wordt er reclame gemaakt voor bijvoorbeeld een trui gemaakt van biologisch katoen, maar staat in het waslabel dat het maar 20% biologisch katoen is? Dan weet je al dat de winkel hun informatie zo neerzet dat ze duurzamer lijken.

2. Vaagheid is geen goed teken
Is een merk niet transparant over hun productieproces of geeft het alleen maar kleine beetjes informatie waar je eigenlijk niks aan hebt? Dan mag je je twijfels al wel trekken. Een bedrijf dat niet wilt vertellen op welke manier hun kleding wordt geproduceerd, heeft waarschijnlijk iets te verbergen.

3. Doe onderzoek
Ga eens na bij welke winkels jij graag shopt en zoek ze op op Google. Kijk op de websites of ze informatie geven over duurzaamheid en of ze open zijn over waar ze de kleding laten maken. Als ze op hun site deze informatie niet verstrekken kan je zoeken op bijvoorbeeld ‘ Hoe duurzaam is …? Ook bestaan er websites zoals Good On You die kledingmerken beoordelen op hoe ethisch verantwoord ze zijn.